0

Avokadom protiv bora

Photo:Pixabay
Već smo u nekoliko navrata pisali o maskama za lice od avokada. Što je tajna avokada? Zašto se avokado upotrebljava u njezi kože lice i protiv bora?

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Ime avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore. Postoji više od 80 podvrsta avokada, koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku). U nas se najčešće može kupiti avokado kruškolika oblika s tankom, glatkom zelenom korom i kremastim blijedozelenim usplođem na prerezu.

Avokado je zimzeleno drvo naraste u visinu do 20 m. Listovi su dugi, elipsasta oblika. Cvjetovi nastaju od siječnja do ožujka. Avokado cvijeta u velikim cvjetovima koji sadrže 100-300 manjih. Plodovi su okrugli, zelene boje i teški do 2 kg. Kora je hrapava.

U trgovinama ili na tržnici većinom ćete naći na tvrd i nezreo avokado. Nezreli avokado je tvrd, a zreli je mekši, a kod prezrelog avokada će nakon pritiska ostati blage udubine. Izbjegavajte kupnju avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje.

Ukoliko niste sigurni, bolje je kupiti tvrdi, nezreli avokado i ostaviti ga 3–5 dana na sobnoj temperaturi da dozrije. Zreli avokado možete čuvati u hladnjaku do sedam dana.

Narezani avokado, pokapan limunovim sokom, možete čuvati u zatvorenoj posudi do dva dana. Pire od avokada možete i zamrznuti. Na dvije žlice pirea dolazi po jedna žlica limunova soka. Zamrznuti pire čuvajte do pet mjeseci.

Ljekovita su svojstva avokada brojna i iznimna. Za zdravlje kardiovaskularnog sustava važno je istaknuti kvalitetan sastav masnih kiselina, kojea pomažu u snižavanju kolesterola i sprječava njegovog štetno djelovanje. Spomenuti steroli slični kolesterolu inhibiraju apsorpciju kolesterola, te tako sprječava njegovo štetno djelovanje. Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnoga tlaka.

Avokado sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E. Osim što štiti organizam od malignih bolesti, djeluje dobro i kod bolesti očiju kao što su katarakta i makularna degeneracija.

Steroli učinkovito sprječavaju i liječe bolesti prostate, reduciraju razvoj stanica raka prostate i crijeva te djeluju protiv nekih oblika leukemije. Nadalje, steroli djeluju pozitivno i na imunološki sustav, normaliziraju razinu šećera u krvi i inzulin kod dijabetesa. Steroli imaju i protuupalno djelovanje, pomaže u procesu liječenja čireva i ublažava grčeve. Također, djeluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično.

Avokado je bogat izvor vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma jer je moćni antioksidans. Štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji utječu na razvoj raka i bolesti srca. Vitamin C važan je za sintezu kolagena potrebnog za razvoj stanica i tkiva, sprječava ulazak virusa u stanicu i jaki je antioksidans. Vitamini B kompleksa sudjeluju u brojnim reakcijama koje u tijelu proizvode energiju. Visoke koncentracije vitamina E i C zaslužne su za obnovu kože i djelovanje protiv bora.

Vrlo vrijedan proizvod koji se dobiva iz avokada je ulje, koje je ukusno i zdravo. Ulje avokada ima izvanredne sposobnosti regeneracije i pomlađivanja zbog visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina koje sprječavaju isušivanje i održavaju elastičnost kože. U kožu prodire dublje od svih biljnih ulja i aktivne tvari nosi do unutrašnjih slojeva kože. Njegova antibakterijska i zacjeljujuća svojstva čine ga idealnom bazom za kozmetičke tretmane rana, akni, dermatitisa i sl. Smanjuje svrbež koji se pojavljuje kod ekcema i psorijaze. Ulje avokada usporava pojavu znakova starenja jer potiče metabolizam kolagena, povećava njegovu topivost u dermisu, a njegov visoki sadržaj vitamina E pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala. Ima svojstva apsorpcije UV-zraka i idealan je dodatak za pojačavanje aktivnosti UV-A i UV-B apsorbera, zbog čega se smanjuje koncentracija umjetnih spojeva. Od svih biljnih ulja pokazao se kao najučinkovitije sredstvo za zaštitu od sunca, štiti od pjegica nastalih od sunca i opeklina.

IZVOR:www.protivbora.com 

tagovi:avokado,maske za lice od avokada,tropsko voće,ljekovita svojstva avokada,zdravlje kardiovaskularnog sustava,bolesti prostate,protuupalno djelovanje


0 Comments

Objavi komentar

Copyright © 2019 Zabava za obitelj All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.