0

Imam ti nešto reći…

Photo:Pixabay













Sve se odvija u kući bogatog farizeja (Lk 7,36-50). Isus je pozvan na objed, a uokolo su sjedili prijatelji i istomišljenici domaćina.

Vrebali su da ga „uhvate u riječi“. Isus je, kako to opisuje Luka dobro znao da su ga pozvali s razlogom. Shvatio je njihovu igru.

Vjerujem da su naručili ženu sumnjiva morala da dođe i odigra dogovoreno.

Ona dolazi, slika vam je poznata, kleči do Isusovih nogu, suzama ih kvasi, ljubi, kosom briše. Vjerujem da se potpuno promijenila kad se susrela s njegovim očima. Farizeji nisu. Evanđelje je zapisalo da su bili zgroženi njegovom mirnoćom i onim što je radila žena. Zgoda se u prvoj zajednici pripovijedala. Domaćin je iznio svoju sumnju: “Da je on prorok znao bi  kakva žena ga se dotiče.“

Znajući što misle on i dalje prihvaća iskreno pokajanje do suza  grešne žene.

Njegov način  sve iznenađuje:  “Šimune, imam ti nešto reći…“

Pročitao ih je. Shvatio je da su mu postavili zamku iz koje je jedino On mogao izaći. Farizej ima svoju sliku o Bogu, svoj sud o ženi i drugima. Bog drugačiji. Šimun dobiva pouku o praštanju, ljubavi i milosrđu.

On ga podsjeća na negostoljubiv prijem, na običaje koji su pri ulazu u kuću nedostajali pa ukazuje na obraćenje žene pokajnice: “Oprošteni su ti grijesi.” Sustolnici počeli nato među sobom govoriti: “Tko je ovaj da i grijehe oprašta?” A on reče ženi: “Vjera te tvoja spasila! Idi u miru!”

Bog je dao milost obraćenja. Isus svakome pruža priliku te kod Boga nitko nije izgubljen. Papa Pavao VI. u jednom svome nagovoru u korizmi rekao je sljedeće riječi: „Najljepše i najozarenije lice jest ono što je oprano u suzama pokajnicama.“ I nama se obraća s istim upitom samo što je malo onih koji odgovore: “Učitelju, kaži!“ Zasigurno će nam reći isto što i slijepcu Bartimeju: “Što hoćeš da ti učinim?“ Odgovori mu srca puna vjere: “Da progledam, ne samo tjelesno nego i duševno!“

Koliki su svećenici, nakon posjeta nekih obitelji, doživjeli istu osudu i  nerazumijevanje. Dežurni kritičari osuđuju, spremni u svakoj prilici „naći onu koja ga se dotiče“.

I nama se obraća onako izravno: “Prijatelji, imam ti nešto reći!“ Poslušaj njegovu opomenu u ovo korizmeno vrijeme! „Ne trebaju zdravi liječnika…“ Dalje nadopuni sam.

Vlč. Slavko Vranjković

Župnik u Nuštru, književnik i slikar.

IZVOR:www.vjeraidjela.com 

tagovi:kuća bogatog farizeja,žena sumnjivog morala,evanđelje,isus,svećenici,korizmeno vrijeme,milost obraćenja


0 Comments

Objavi komentar

Copyright © 2019 Zabava za obitelj All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.