0

Svjetska beauty čuda

Photo:Pixabay














Počnimo sa čudima iz daleke nam Australije!

Ulje iz sala Emua-druge najveće ptice  na svijetu- poznati je i efektivni hidartizirajući tretman! Ulje je bogato prirodnim antioksidansima i masnim kiselinama koje su kompatibilne ljudskoj koži.

Svojstva su mu široka, od obnavljanja do protuupalnog djelovanja  kod opekotina i bolnih zglobova.

Irska:Morska trava kao ljekovita kupka!

Irci imaju dugu tradiciju namakanja u kupkama s morskim travama u svrhu liječenja dermatoloških tegoba. Morska voda crpi se direktno iz oceana u željezne kade te joj se dodaje lokalno ubrana morska trava. U roku nekoliko minuta bilje ispušta alginičku kiselinu, svilenu tvar s esencijalnim uljima koja hrane i zacjeljuju kožu.

Gorje Atlas: Rhassoul kao kozmetička glina

Najveći izvozni hit Maroka je svakako arganovo ulje ali i Rhassoul smeđa glina! Žene tog podneblja upravo tu glinu koriste kroz svih 1500 godina za održavanje lijepog tena. Osim što izvlači nečistoće Rhassoul puni i hrani kožu. Sadrži neobično visoke razine silike, kalija i kalcija koji je poznat kao potreban za očuvanje čvrstoće. Punije i zdravo lice tamošnjih žena možemo preslikati u naše podneblje i primijeniti naviku staru 1500 godina .

Bali: Boreh kao pomlađujući tretman tijela

Boreh je ljekovita pasta napravljena od kombinacije trava, korijenja, začina i kore drveća (cimet, kardamom, chilli, mrvljeni kokos, đumbir i galangal  su najčešći sastojci, ali specifični recepti su tajni). Sastojci se tuku u mužaru te se umasiravaju u tijelo. Cilj boreha je zagrijavanje i poticanje cirkulacije što rezultira mekom i toniziranom kožom.

Češka: Kopriva za volumen kose

Zahvaljujući visokim razinama mravlje kiseline, diranje koprive rezultira opekotinama, no kada  se njeno lišće osuši i skuha, kopriva postaje učinkovit tretman za masnu kosu koji djeluje minimalno 36 sati. U ljekarnama nalazimo preparate raznih proizvođača i pri odabiru se možemo konzultirati sa stručnom osobom jer nažalost lučenje sebuma nije ugodna pojava i svi smo u potrazi

Južna Afrika: Rooibos  čaj kao tonik za kožu

U južnoafričkoj tradicionalnoj medicini vjeruju da šalica Rooibosa na dan( čaj s malo tanina i bez kofeina) sprečava ekceme, psorijazu i osipe. To je potvrdila i zapadna znanost s objašnjenjem da je to zbog aspalatina-jedinstvenog flavonoida iz ovog čaja koji štiti kožu od upala i starenja.

Polinezija: Tamanu ulje kao iscljeljivač rana

Stanovnici  nama dalekog Fidžija, Samoe, Tahitija, vole Tamanu ulje zbog važnih zacjeljujućih svojstava  rana i opekotina te mogućnosti formiranja novog tkiva!

Jedan podatak seže u prošlost,1920tih koji svjedoči o korištenju Tamanu ulja kod gube!

Kapsner i suradnici koji su proučavali prirodne pripravke za fotozaštitu spomenuli su da je upravo spomenuto ulje jedan od sastojaka koji ima značajnu sposobnost UV apsorpcije i  fotozaštite uz naglasak na protuupalno djelovanje.

Delta  Nila: Ulje kima za gustu kosu

Tisućama godina ljudi iz okolice Nila masiraju tjeme uljem kima za postizanje gustoće svoje kose. Iako rijetko u Egiptu, smatra se da ulje kima sprječava prerano starenje odnosno pojavu sijedih vlasi! Egipatski narod poznat je po metodama njege pa zašto ih ne slijediti!

Indonezija: Tamarind kao prirodni piling

Omiljeno voće južnoazijskih kuhara Tamarind poznati je i tradicionalni tretman za tretiranje ožiljaka kao i za staračke mrlje. Bogat je enzimima, voćnim kiselinama i vitaminom C (poznati i potrebni sastojci u proizvodima za posvjetljivanje) te tako uspješno eksfolira sve nepravilnosti uključujući i mrljice od akana. Prirodno odstranjivanje nepravilnosti želja je svih starosnih skupina i oba spola. Kako i žene i muškarci traže pomoć . Pomozimo i sebi i njima!

Tahiti: Monoi ulje za lice i masažu

Monoi ulje cijenjeno je zbog ugodnog mirisa, dugotrajne  hidratacije i zdravog sjaja kože lica! Salicilna kiselina ujednačava ten te pogoduje u borbi protiv komaraca. Kao ulje za masažu vrlo je popularno!

Kina: Gua Sha tretman za cirkulaciju i poticanje metabolizma

Gua Sha je tretman koji se provodi pritiskanjem glatkog okruglog instrumenta na vlažnu kožu. Izgledom podsjeća na kinesku žlicu za juhu. Na taj način potiče se cirkulacija i metabolizam pa se koristi kod kronične boli ili ukočenosti, glavobolje te dišnih i probavnih problema.

Maroko: Arganovo ulje kao emolijent

Najpoznatije djelovanje je vjerojatno djelovanje Arganova ulja. Višenamjensko arganovo ulje bogato je vitaminom E, linoleičnom  kiselinom, te mono i polinezasićenim masnim kiselinama! Svi navedeni sastojci  hrane i zaglađuju kožu, umanjuju mimičke borice i strije.

Koriste ga sve dobne skupine, nalazi se kao gotov proizvod na policama drogerija i ljekarni  te nije potrebno stručno mišljene već proizvođaći svojim imenom jamče i kvalitetu.

Indija: Kurkuma kao borac protiv akni

Kurkuma ima antiupalno, antiseptičko, detoksikacijsko djelovanje i dobar je analgetik! Koristi se u tretmanu protiv akni ( napravite pastu s vodom i nanesite na aknu).

IZVOR:www.protivbora.com 

tagovi:zdravlje,ljepota,koža,njega kože


0 Comments

Objavi komentar

Copyright © 2019 Zabava za obitelj All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.