0

Vitamini koji pomlađuju kožu

Photo:Pixabay













Vitamin A (retinol, akseroftol) i njegovi esteri (acetat, palmitat) često se upotrebljavaju u kozmetičke svrhe.
Vitamin A (retinol, akseroftol) i njegovi esteri (acetat, palmitat) često se upotrebljavaju u kozmetičke svrhe. Vitamin A je važan za normalni razvoj svih tkiva u ljudskom organizmu. On regulira orožnjavanje kože i djeluje na regeneraciju tkiva. Pospješuje mitozu i proliferaciju stanica epidermisa. Manjak vitamina A dovodi do hiperkeratolitičkih promjena. Takva koža je suha i blijedosive boje. Lokalnom primjenom vitamin A obnavlja oštećene stanice kože.


Vitamin B3
niacin
Nikotinska kiselina i njen amid koriste se za liječenje različitih dermatoza npr. seboroičnog dermatitisa, fotodermatoza i alergijskih dermatoza.
Nikotinska kiselina i njen amid koriste se za liječenje različitih dermatoza npr. seboroičnog dermatitisa, fotodermatoza i alergijskih dermatoza. Amid nikotinske kiseline je sastojak koenzima NAD (nikotinamid adenin-dinukleotid) i NADP (NAD-fosfat). Neophodan je za građu i funkcioniranje kože i sluznica. U kozmetičkim preparatima ubrzava cirkulaciju krvi i izmjenu tvari u koži, ovlažuje kožu. B3 otklanja ljuskav izgled kože. Potiče prirodnu obranu kože protiv iritirajućih faktora. Također je našao primjenu i u liječenju akni.

Vitamin B5
pantotenska kiselina

Zbog svoje kemijske konstitucije ima nepolarno, hidrofilno djelovanje, malu molarnu masu pa lako prodire u kožu. Primjenjen lokalno, ubrzava epitelizaciju i poboljšava izgled kože, povećava njenu vlažnost. Primjena pantotenske kiseline u obliku kreme koja se nanosi izravno na oštećeno mjesto, pokazala se vrlo efikasnom kod različitih dermatoza: eritem, iritacija, crvenilo, akne. Pantotenska kiselina jača prirodnu obranu kože protiv infekcija. Održava zdravlje i mekoću kože. Usporava nastanak bora.


Vitamin B9
folna kiselina
Spada u skupinu vitamina B-kompleksa. Vitamin B9, folna kiselina, važna je za sintezu nukleinske kiseline RNK i DNK. Ima dovoljno malu molekulu, pa lako prodire kroz kožnu barijeru štiteći stanice od štetnog utjecaja UVA zraka. Čuva kožu od prijevremenog starenja.

Vitamin C
askorbinska kiselina
Pomaže tijelu da se oslobodi otrovnih spojeva nastalih izgaranjem masnoća. Vrlo je koristan za zaštitu strukture i funkcije stanica. Snažan je antioksidans. Ima važnu ulogu u staničnom disanju. Sudjeluje u sintezi kolagena i sintezi karnitina. Sudjeluje u sintezi međustanične tvari iz kapilarnog endotela. Smanjuje stvaranje ugrušaka u krvi i venama.
Askorbinska kiselina i askorbil-palmitat daju se za sprječavanje krhkosti kapilara. Manjak askorbinske kiseline smanjuje sintezu kolagena i zbog toga se smanjuje tonus kože. U kozmetičkim pripravcima preporučuje se za izbjeljivanje staračkih i sunčanih pjega i za dubinsko vlaženje. C vitamin ubrzava protok krvi i opskrbljivanje tkiva hranjivim tvarima. Regenerativno djeluje na kožu. Omekšava je i izglađuje bore.

Vitamin E
Tocopherol
Glavna uloga vitamina E je antioksidativna zaštita od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Svojim antioksidativnim djelovanjem štiti kožu od produkata prirodnih metaboličkih procesa i štetnih utjecaja okoline. Neutralizira oksidirajući učinak UV zraka na proteine i lipide staničnih membrana, a time i nastajanje slobodnih radikala koji su važan čimbenik u procesu preranog starenja. Ima protuupalno djelovanje, smanjuje eritem koji nastaje nakon sunčanja ili djelovanja štetnih tvari i ubrzava obnavljanje oštećenih stanica, te skraćuje vrijeme zacjeljivanja rana. Smanjuje transepidermalni gubitak vode, vlaži i omekšava kožu. Sprječava nastanak lipoperoksida koji potiče prhutanje kože i stvaranje komedona Povećava aktivnost enzima u koži. Regenerativno djeluje na kožu, izglađuje bore. Djelotvoran je kod ožiljaka (upotreba i u kirurgiji).


Vitamin F
Esencijalne masne kiseline nalaze se u uljima mnogih biljaka. Posjeduju značajne fiziološke funkcije, primjerice one utječu na energetski balans, sintezu imunosposobnih prenositelja, strukturu barijere lipida Stratum corneum-a kao i na strukturu staničnih membrana. Iznimno su važne za održanje zdravih, neoštećenih barijera lipida kao i njihove fiziološke funkcije. Pomanjkanje dovodi do suhe, ljuskave kože sa poremećenom barijerom lipida što se posebice očituje povećanim transepidermalnim gubitkom vode. Lokalna primjena dovodi do obnavljanja barijere lipida unutar nekoliko dana. Primjena vitamina F, uz potrebnu vlažnost, osigurava koži elastičnost. Indikacija:
• oslabljene kapilarne krvne žile
• suha i krhka koža
• ljuskava koža
• povećani transepidermalni gubitak vode (TEWL)
• hipertrofija lojnih žlijezda i hiperkeratoza
• bolesti kože kao što su akne, dermatitis, psorijaza.

Vitamin B-kompleksa

Vitamini B-kompleksa obuhvaćaju veliki broj organskih supstancija koje se međusobno jako razlikuju, kako po kemijskoj strukturi, tako i po biološkom učinku. Vitamini B-kompleksa obuhvaćaju veliki broj organskih supstancija koje se međusobno jako razlikuju, kako po kemijskoj strukturi, tako i po biološkom učinku. Tradicionalno, ovu skupinu vitamina sačinjava 11 članova: B1, B2, B3, B6, B9, B12, pantotenska kiselina ili B5, biotin, kolin, inozitol i PABA (sastavni je dio folne kiseline, tj. B9). Ovoj grupi vitamina često se pribraja i karnitin. Većina vitamina B-kompleksa sastavni su dio koenzima, pa sudjeluju u mnogim metaboličkim reakcijama, važnim za biološke učinke u našem organizmu. Vitamini B-kompleksa važni su za zdravlje i otpornost kože.

Autor: Mag. pharm. Nika Brlečić

IZVOR:www.protivbora.com 

tagovi:vitamini za pomlađivanje kože,vitamin b-kompleksa,vitamin f,vitamin e,vitamin c,vitamin b9,vitamin b5,vitamin b3,vitamin a,pomlađivanje kože,ljepša koža,zdravlje,ljepota,suha koža,metabolizam


0 Comments

Objavi komentar

Copyright © 2019 Zabava za obitelj All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.